Eugeniusz Brozek

Eugeniusz Brozek werd geboren in augustus 1947 in een dorpje nabij Sedziszow (Silezië, Polen). Zijn ouders hadden een kleine boerderij en ze werkten ook in de plaatselijke steenbakkerij. Op de leeftijd van 14 jaar verhuisde Eugeniusz naar Sosnowiec waar hij een opleiding volgde aan de Lagere Mijnschool. Na twee jaar in de mijn vertrok hij. Vanwege zijn kritische zin en de neiging om zijn mening recht voor de raap te uiten, had hij een professionele carrière van 12 banen (fabrieksarbeider, lasser, slotenmaker, treinconducteur, treinwagonmanager, enz.) en 13 ongevallen. Toen hij in 1980 een invaliditeitspensioen kreeg toegewezen ging hij op zoek naar zijn echte ambities en talenten.

Huwelijksviering in het dorp 1984. Olieverf op canvas 70 x 80 cm.

Toen Brozek parttime werkte voor de stadsarchitect van Sosnowiec ontdekte hij zijn passie voor schilderen en werd hij lid van de vereniging van amateurkunstenaars van het cultureel centrum in Jedrzejow. Hij begon met schilderen naar de natuur en keek graag naar het werk van zijn collega’s. De vrijheid in de Jedrzejow-gemeenschap gaf hem steun bij het ontwikkelen van een eigen stijl en kon hij zich concentreren op zijn favoriete onderwerpen – beelden van het kleine dorp in zijn jeugd met boerenarbeid, feesten, bruiloften, ruzies over stukken grond, religieuze rituelen, sprookjesachtige scènes, enz.

Oogsttijd 1984. Olieverf op canvas 70 x 80 cm.

Vanaf  1983 ontving hij in toenemende mate nationale en internationale erkenning als niet-professioneel schilder en won hij prijzen in vele wedstrijden. Zijn schilderijen zijn aanwezig in de collecties van het Nationaal Museum in Kielce, de Etnografische Musea van Warschau, Krakau, Torun, Poznan en Radom, het Folkart museum van Otrebusy, en in prestigieuze galeries en privécollecties in Polen, Australië, Frankrijk. Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Hij exposeerde in Duitsland (Fulda, Münster, Leipzig), Oekraïne (Lviv), Frankrijk (Parijs en Nice) en Zwitserland (Zürich). In 2006 werd hij geëerd met de belangrijke Oskar Kolberg-prijs en de zilveren medaille “Gloria Artis”.

Dorpstafereel met sledes 1984. Olieverf op canvas 70 x 80 cm.

De strijd tussen goed en kwaad 1984? Olieverf op canvas 90 x 110 cm.

VOOR MEER FOTO’S ZIE:

INSTAGRAMACCOUNT WILLEM OTTEN (#eugeniuszbroźek)