Anna Binkunska

Anna Binkuńska werd in 1908 geboren in het stadje Piaski bij Lublin. Haar vader was een enthousiast zondagsschilder en besmette zijn dochter reeds op jonge leeftijd met ‘het virus’. Binkuńska volgde een basisopleiding met naaien als specialisatie. Ze woonde in Lublin, Warszawa en enige kleinere Poolse steden. Toen zij als jonge vrouw in moeilijke omstandigheden kwam te verkeren vluchtte zij weg in het schilderen en maakte er een gewoonte van om ook ’s nachts het penseel ter hand te nemen. 

Auschwitz (1987). Olieverf op paneel 50×70 cm.

Na de oorlog verhuisde ze naar Wrocław waar ze ging werken als naaister in een coöperatie voor bontbewerking. Na haar pensionering in 1965 volgde ze van 1966 tot 1969 een opleiding aan het Gemeentelijke Centrum voor Beeldende Kunst in Wrocław. Toen ze de basisvaardigheden van het schilderen op canvas onder de knie had, schilderde ze binnen een week 20 olieverfschilderijen. Deze creatieve explosie bekroonde het proces van artistieke rijping dat zijn oorsprong vond in haar kindertijd. 

Portret van Maximilian Kolbe (971). Olieverf op paneel 34×24 cm.

In de werken van Binkuńska verbeeldde zij de multiculturele wereld van haar geboortestreek Lublin – religieuze rituelen en het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap, zigeunerfolklore, volksgebruiken, stadsgezichten en jaarmarkten. Haar liefde voor de natuur legde zij vast in doeken ‘gevuld’ met vogels en bloemen. Ook vrienden, politici en artiesten behoorden tot haar favoriete onderwerpen.

Zonnebloemen (1988). Tempera op paneel 40×26 cm.

Binkuńska was een buitengewoon productief kunstenaresse. Ze schilderde tot haar dood in 1997 meer dan 3000 schilderijen en nam deel aan talrijke exposities in Polen (Wrocław, Opole, Szczecin, Zielona Góra, Lublin, Toruń ), Oostenrijk (Wenen), Hongarije (Boedapest), Frankrijk (Confolens), Duitsland (Kiel, Göttingen), Italië (Spoleto) en Nederland (Dordrecht, Papendrecht, Zwolle).

Veel van haar werk is opgenomen in de collectie van het Ethnografische Museum van Wrocław.

Portret van Alina Otten (1989). Olieverf op paneel 49×40 cm .

VOOR MEER FOTO’S ZIE:

INSTAGRAMACCOUNT WILLEM OTTEN (#binkuńskawo, #annabinkuńska)